Jag har varit aktiv inom öppen källkod och hållit på med GNU/Linux och andra Unix varianter sedan andra halvan av 90-talet. Mitt intresse och inblandning har främst varit inom Perl-communityn men har vid behov vandrat över i andra delar. Detta hände för ett par år sedan när jag genom jobbet kom att hacka lite på cURL och lärde på så sätt känna Daniel Stenberg.

Så, en decemberdag 2009 (7:e rättare sagt som råkade vara min 30-årsdag) tog jag upp med Daniel på IRC hur sällan jag tycker man kommer i kontakt med andra svenska FOSS-hackers utanför sina intresseområden och vi pratade om att dra igång något. Ett par dagar senare skickade jag detta till några kontakter

Hej,

Daniel Stenberg (cURL, Rockbox, libssh2, c-ares) och jag (Perl/CPAN) diskuterade häromdagen hur sällan det är man faktiskt kommer i kontakt med andra open source aktiva utanför sin egen sfär. Därför tänkte vi att det vore roligt och intressant att försöka få till ett socialt evenemang (läs pub eller liknande) med ett brett spektrum av deltagare från olika läger – behöver dock inte endast vara utvecklare. Tanken är att man skulle hålla det rätt litet till att börja med, kanske runt 30-40 pers men om det är lyckat så får man ju se vad det kan ge.

Så, ni som fått detta mail har jag träffat i något sammanhang, jobbat med eller känner till på annat sätt och som jag tycker vore roligt om ni kunde vara med. Dessutom tror jag ni har bra kontakter så jag vore tacksam om ni kunde förslå andra som ni tycker skulle vara intressanta att få med och vad de sysslat med (och uppgifter så jag kan kontakta dom). Företrädesvis folk i Stockholm med omnejd.

Är nog inte helt omöjligt att få några företag att slanta upp lite spons-pengar för dricka heller om de får vara med och knyta kontakter.

Vad tror ni, vore det intressant? I så fall skulle det bli någon gång i slutet på Januari.

Hälsningar
Claes Jakobsson

Så vi satte upp en e-post lista och började planera en första träff och således var FOSS-Sthlm fött. En månad senare hade vi 100 medlemmar på listan och 50 pers som anmält intresse för att komma på träffen. .SE var vänliga att ställa upp med lokaler men det visade sig rätt fort att vi växte ur dessa. DSV (Institutionen för Data- och Systemvetenskap) vid Stockholms Universitet var dock vänliga att ställa upp med en stor föreläsningssal ute i kista (tack Beatrice!) som vi utnyttjat vid flera träffar. Första träffen (http://www.foss-sthlm.se/mote1.html) var den 24:e februari och det var 185 st anmälda, en rätt skillnad mot vår uppskattade 30-40 pers och presentationer om lite allt möjligt. Tyvärr lyckades jag dra på mig en luftvägsinfektion så jag missade första träffen.

Sedan starten för snart två år sedan har vi arrangerat ett flertal träffar och aktiviteter, nu senast med RMS som föreläsare och närmare 1000 åhörare. E-postlistan har 321 medlemmar och växer ständigt.

Vad har detta med denna publikation att göra?

I samband med RMS besök så blev han intervjuvad av en större svensk tidskrift inom IT och denna intervju blev väldigt dåligt mottagen av många inom FOSS. Vid en tripp till London i början på november bläddrade jag i lite tidningar och  det publiceras inte speciellt många artiklar med svenska upphovsmän utan mycket av det som skrivs är översättningar från andra tidningar som tillhör stora mediakoncerner. Och dessa skrivs också väldigt ofta av journalister med dålig koll på den faktiska tekniken och peer-review är obefintlig. Jag har alltid gillat tidningar som Dr Dobbs och ACM Queue som jag tycker håller hög standard.

Så i god FOSS andra beslöt jag mig för att dra igång denna publikation och jag tror och hoppas på att många känner som jag och kommer bidra med intressant innehåll och idéer.

Vill du skriva för FOSS-Magasin? kontakta mig.

/Claes

 

5 Responses to En ny svensk publikation om FOSS, utveckling, drift och *nix

 1. Daniel Stenberg skriver:

  Woohooo!

  Kul att se mer initiativ inom FOSS och ”riktig” teknik. Jag kommer självklart följa utvecklingen nära och förhoppningsvis hjälpa till att leverera innehåll framöver.

 2. Kurt Svensson skriver:

  Mycket intressant. Jag har flera gånger tänkt skriva om dator historien från svenskt perspektiv men förutom en artikel i projektet ”Från matematikmaskin till IT” har det inte blivit av. Jag skrev några artiklar för Datormagazin om Perl men har nu fastnat i att skriva special applikationer för android och sköta några hemsidor.
  Jag har kommit underfund med att inte ens historie delen på KTH vet särskilt mycket om hur utveckling var.
  Jag började med att använda stordator 1968, UNIX och C 1979 och varit sysadm på Ericsson Radio System i Kista där jag var med och utvecklade Edge. (Har bilder). Med andra ord, om det intressant med ”hur det gick till” så kan jag med bidra med några historier.

 3. Claes Jakobsson skriver:

  @Daniel det hoppas jag verkligen, all hjälp är välkommen =)

  @Kurt vore väldigt intressant att höra hur svenska dator utvecklingen gick till och gärna då om Datasaab och det som föregick på LM Ericsson.

 4. Jeremiah skriver:

  Yay! This is gonna rock. I think Sweden needs a site like this. :-)

 5. Kurt Svensson skriver:

  Hur skriver man för FOSS-Magasin?
  Jag har skickat frågan till ”mig” med förslag till en artikel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Creative Commons License
Copyright © FOSS-Magasin & respektive artikels författare
Licenserat under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License om inte annat angivet.